søndag, september 23, 2007

Utstillinger...

1. Forrige fredag hadde Hanne Katrine Berg åpning på LNM. Hun viser malerier og objekter. En surrealisme, litt gammelmodig, Alice i eventyrland, lamperføtter formet som trestammer og stubber, skjermen er trekrona, på noen av maleriene er det inneting ute i en skog, en mann i (eventyr)jegerkostyme og Alice lenger inn, en dame som dekker et middagsbord oppe i skyene, kledd slik damer var i ukeblader på 60-tallet, kanskje før, 40-tall? 30? Men det er fredelig, tross det som vanligvis forbindes med surrealistiske sammenstillinger; uro, det er kanskje noe med fargene og malemåten, de er preget av ro, selv om noen faller eller det har kommet et dresskledd menneske med dyrehode inn i stua. Utstillingen står til 30.september.
2. Denne lørdagen åpnet Päivi Laakso på Tegnerforbundet. Hun har gått tett opptil noen av sine berømtet kunstnerkolleger som Picasso, Louise Bourgeois, Goya... i noen av de nye arbeidene sine. "Krigsherrenes krig- og mitt Guernica også" heter utstillingen. Det er akvareller, tusj, maleri på papir, skulpturer. Og en performance på åpningen selvfølgelig: "Rejection makes me wild" hvor Païvi begynner med å fortelle om avvisning, først av sine føtter, mer bestemt av sine stortær, som hun maler svarte, hun maler på veggen, forteller om seg og om krigene, millioner av tær omgjort til aske, ansiktet svart, hele kroppen, og så den lille jenta, begge to helt svarte tilslutt (snufs..). Det oppstår en forbindelse til den svarte groa eller edderkroppen som er dekket av svart pigment (den er nesten en kopi av Louise Bourgeois' gro, Päivi har lagt ut en bok om Bourgeois slik at publikum kan se inspriasjonskilden). Picassos "Guernica" har fått en mer tydelig Päivisk utforming, så også Goyas "The Shootings of May Third 1808". I de fem mellomstore maleriene på papir syns jeg hun har fått til et virkelig eget Päivisk intenst og formalt godt uttrykk.
Bildene viser først Guernicapastichen, så edderkoppen.

1 kommentar:

  1. Fin anmeldelse ;) Får lyst til å se begge utstillingene. Hva med å anmelde for abc nyheter? Det hun Vampus er engasjert i?

    SvarSlett