tirsdag, november 13, 2007

Espolin Johnson på Rådhusgalleriet i anledning hans 100-års-jubileum


Her ser dere ho Unni Kjellmann (Agathos) på Rådhusgalleriet, Rådhuset, Oslo, hvor det for tiden er en flott utstilling som presenterer Kaare Espolin Johnsons verk, fra de tidligste malerier, tegninger, illustrasjoner særlig til Arbeidermagasinet, til hans typiske motiver fra nordnorge, som han er mest kjent for; barka fiskere i små båter på opprørt hav, Lofotfisket, Torghatten, Petter Dass og de syv søstre på Helgelandskysten, den russisk-ortodokse kirka i Boris Gleb, guttongane som vandrer på Finnmarksvidda.
Utstillinga er åpen i perioden 7. – 29. november. Åpningstider 11-17 alle dager.
Unni har verksted for skoleunger på utstillingen denne uka. Tilbudet heter "Skrap fram lyset". De får prøve seg på en teknikk som Espolin Johnsom brukte mye, en form for scraper board. Espolin Johnson utviklet sine helt egne teknikker som minner om dette. De brukte han både til illustrasjoner og store malerier. På bildet under viser Unni oss hva dagens skoleklasse fra Nøklevann skole har produseret, og hun forsøker å forklare oss hvordan man lager sitt eget scraperboard ala Johnson. Man maler en papplate hvit, så stryker man den med hvit stearin, så et lag med sort blekk eller tempera. Så kan man ripe fram det hvite i plata. Man kan også tegne oppå med oljepastell for å få inn litt farge.

Unni er jo ekspert på Espolin Johnson. Hun var prosjektleder for Ørsnes - Espolin-prosjektet 1997-99, et samarbeid mellom
Kabelvåg barneskole og Galleri Espolin. Se om prosjektet HER.
Galleri Espolin ligger på Storvågan i Lofoten. Nå trenger du ikke dra så langt for å glede deg over hans kunst (hvis du bor i Oslo-området, mener jeg).
Hør et bittelite lydklipp HER, hvor Johnson forteller om barndommen i Jarfjord i Finnmark.

2 kommentarer:

  1. Interessant...som blogger kan man lære mye. Skal jommen ta meg en tur på Rådhusgalleriet.

    SvarSlett
  2. Takk for omtalen. (Bare en korrigering, Kjellman med en n).

    SvarSlett