søndag, august 06, 2006

SUN-day....

og besøk av Jorunnutstillingen! Her i hatten foran stabburet. Jeg liker det der ugresset som gror oppunder benken...
Og så kom vi i livlig snakk med to nederlandsk damer og en brasilianermann som viste seg å være maler. De var innom galleriet på vei fra stranda.
Look up his work here: totonho.com. På websiten hans står det: "TOTONHO is a meticulous and masterful artist. His paintings are very precise, and show the beauty of the rainforest and the overwhelming Brazilian nature. At the same time his work shows his concern for the depressing reality of the destruction of the Amazonian rainforest." Veldig fine bilder! En god porsjon naivistisk idyll og en klype skrekk i lysende klare farger.
Og så er der et maleri av Victoria Regia! Kjempevannliljen! Jeg var så opptatt av hele historien omkring den blomsten en periode. Den ble "oppdaget" av europeere flere ganger på begynnelsen av 1800-tallet i Amazonas og fikk navn etter den unge dronning Victoria. Hun var bare 18 år da hun i 1837 ble utropt til dronning og majestet over det forente britiske kongerike med alle dets besittelser, dvs over en fjerdedel av alle jordens folk og land. Joseph Paxton greide å dyrke vannliljen i drivhus i England. Denne vannliljen har et stort blad med i spillet når det gjelder utviklingen av den moderne arkitekturen. Etter hvert ble det på moten i de europeiske botaniske hagene å ha en Victoria Regia. Vi har et Victoriahus på Tøyen. I Stockholm har de et Victoriahus.
En av de beste norske novellene som er skrevet er Johan Borgens "Victoria Regia". Handlingen forgår i Victoriahuset en natt når Victoria blomstrer, en mann og en kvinne og en stor blomst som åpner seg, og en finger i nesen.
Planten heter Irupé på guarani-språket.....
Jeg mins jeg var inspirert av alt dette med vannlinja, dronning Victoria, verdensherredømme, og Paxtons glasshus, da jeg laga glassprinsessa mi som du finner bilde av i en tidligere post. Og hun glassprinsessa er modellen for dronninga i leftovers.... Eh-m, hun har visst bare såvidt fått vist seg, ser jeg. Men det er hun som bor i toppen av den eneste skyskraperen i leftover.

7 kommentarer:

 1. Er det ikke fint å vite at verden & vi henger sammen i de Gode historiene?

  SvarSlett
 2. Jeg er imponert over all kunnskap som du besitter og hvordan du klarer å formidle det.

  SvarSlett
 3. ... Håper ikke du mente at koloni-historien er en god historie. Kunne kanskje vært noen finere måter vi kunne hengt sammen på enn den, men den er et faktum ;\

  Jeg hadde en periode da jeg vandra mye i Botanisk hage på Tøyen. På opplysningstavlene i Victoriahuset står det meste og mer av det jeg har kastet ut som stikkord her. Jeg gikk rundt og så, noterte, grubla og så prøvde jeg å snekre sammen noen dikt av det.
  Hei, Unni! Sa ikke du at du hadde skrivebordskuffen full av dikt? Vise på blogg?

  SvarSlett
 4. Jeg er bare imponert over alle dine lenker og hvor mye du husker, her er det som en sil.. det er ikke mye som sitter så veldig lenge. Skal se om jeg finner noen dikt som egner seg på trykk..men nå er det gullbryllup som gjelder, skal til Bø til helgen.

  SvarSlett
 5. Her er Jorunns rapport fra sitt besøk på utstillingen.
  Og Unni: Man trenger bare huske en liten flik av noe, resten fikser Internett...

  SvarSlett
 6. Hi! Great to see our pictures on your blog! And thanx for mentioning Totonho's work. We really liked to meet you, and hope to come back to your beautiful country soon!
  Greetings from Holland,
  Eva & Totonho

  SvarSlett
 7. So nice to meet you to, Eva & Totonho!

  SvarSlett