fredag, august 11, 2006

Oj, hva har jeg kjøpt?


Etter en liten, men nydelig tur til Stockholm:
1. En poster fra Paul McCarthys utstillingModerna museet i Stockholm. Bilde av McCarthy som julenissen. Det var to julenisser i den videoen som fotoet er fra, og to andre små nisser/gnomer i grønt og blått med spisse luer og krager med spisser med bjeller i tuppene. De holdt på på et kjøkken. Det var en i hundekostyme der også. Smånissene rørte rundt i suppa. Suppa kom fra rompa til en som satt oppå taket . De hadde skjært høl i taket og så satt det en der og dreit oppi kjelen. Og så var det en sekvens hvor hun ene smånissen lå under rompa sånn at renneskiten rant inn i munnen hennes. Renneskiten var laget av Hershey syrup med genuine chocolate flavor. "Santa Chocolate shop" heter videoen fra 1997.
2. Katalogen til Paul McCarthys utstilling som heter HEAD SHOP/SHOP HEAD.
3. Et stearinlys med sterk tjærelukt, sånn som det lukter i nærheten av gamle trebåter og trehus og i gammer. Visuelt sett ligner overflaten og konsistensen om ei morrpølse, og det minner om noe som Paul McCarthy kunne finne på å smøre inn med sjokoladesaus og stikke inn og ut av et hull i for eksempel en melon på størrelsen med et barnehode mens han sier "I'm sorry. I'm sorry. I'm sorry." Lyset er kjøpt i museumsbutikken på Vasamuseet.
4. En notisbok med ulinjerte ark. Omslagsbilde: Vasaskipet i dramatisk lyssetting. I denne kan jeg skrive om de forbindelser jeg har trukket i mitt hode mellom Vasaskipet, Pirates of the Caribbean, Caribbean Pirates, et homemade monster og så videre (forbindelser), hvor skal jeg gå ..... videre? En notisbok for idéer altså. Hvor vill kan man bli? Mye villere enn jeg er nå, så snill som jeg er. Vasaskeppet; en herlig ting å tenke på når noe går deg i mot. Hun gikk te bånns i Stockholm den 10. august 1628; bare minutter ute i sin jomfrutur begynte hun å krenge og så sank hun (på grunn av for liten ballast). Det kan skje den beste! Satse stort og så se prosjektet gå rett te bånns.
5. "Stora förråd med muskötkulor hittades i tunnor på Vasas däck." En tønne med dundersalte kuler, SEK 55,-.
6. Jeg skulle henge opp monsteret mitt på utstillingen min og oppdaget at min kunnskap om KNUTER er skrantende, hvis den noensinne har ekstistert. Derfor en bok om knuter: "Knopar til hands".
7. Den aller siste diktsamlingen til Ann Jäderlund: "I en cylinder i vattnet av vattengråt", Albert Bonniers Förlag. Yes!
8. Ei skjorte fra Gudrun Sjödén. Kjøpt i hennes butikk i Gamla Stan. Flere ganger har folk sagt til meg at: "Å, Gudrun Sjöden, du hadda passa de klærne." Sikkert fordi jeg er litt overvektig. Jeg får tilsendt katalogen nå, men tør ikke bestille klær på postordre, selv om man bare kan sende klea tilbake hvis dem ikke passer. Så da vi hadde litt surre-tid i Stockholm og kom forbi butikken, så gikk vi inn for å prøve. Så og si ingen av klærne passa til meg! Jeg passer ikke i klær. Etter en time kjøpte jeg ei skorte som passa sånn ca. Jo, den er ganske fin med litt Matisse-aktig bladmønster..... I september kommer det butikk i Oslo også. Og mønsteret minner litt om de "afrikanske" stoffene som Yinka Shonibare bruker, blant annet som segl på Vasaskipet i en flaske på Moderna Museet. (Jeg husker han fra Dokumenta. Neste år er det Dokumenta igjen... Se hans "Space walk" her.)

Det var det!

Å, her er noe jeg ikke kjøpte: I den amerikanska matbutikken i Gamal Stan hadde de Hershey's syrup with genuine chocolate flavor. Ikke dyrt, men veide 680 gram. For tung å drasse rundt på hele dagen. Jeg kjente en trang til å smøre inn ansiktet i sjokoladesaus, eller sprute litt neddi mine lyse sommerbukser. Kanskje den er å få kjøpt i Oslo også? Det må være Hershey, ikke Freia.

1 kommentar: