onsdag, mars 29, 2006

ann jäderlund

Jeg var så hekta på Ann Jäderlund. Den pocketboka, rosa med hennes blå ansikt. dikter 1984 - 2000. Fascinert av rytmen og den rare sanseligheten, den rare måten hun bryter opp og setter sammen på. Så originalt, helt eget. Og så gammelmodig, barokt, romantisk kanskje. Så tett på kroppen, liksom langt inni vevet.
Ny bok kom ut 10 mars.
I en cylinder i vattnet av vattengråt.
Jeg sakser fra nypoesi at boken ble anmeldt i alle de store avisene i Sverige på utgivelsesdagen! Hvilken norsk poet er noe sånt forunt?
I Gøteborgsposten, i Aftonbladet, i Svenska Dagbladet, i Expressen, i Dagens Nyheter.
Flere siterer dette diktet:
Säng-
blommor kudd-
doft
vita
70-talspistiller
flickan måste
bort
som en
häg-
ring
cigaretthårding
fittljus

Jeg fikk ikke tak i den forrige boka: Blomman og Människobenet. Spørs om den nye kommer i noen norske bokhandlere. Kanskje jeg må fri til MarjjaLiisa, om ikke hun kan skaffe meg et eksemplar i Sverige og smugle det inn for meg?
Anmelderne sier Jäderlund går enda lenger i å oppløse den suggererende rytmen som hun har brukt så mye før. Rytmen var fascinerende, men sant, man blir litt lei av det i lengden, blir litt maniert?
Jeg var så hekta. Jeg begynte å oversette alle diktene i den rosa boka til norsk, for å forstå hvordan dikta er bygd opp, for å forstå svensken, hva orda betyr, for du blir så fascinert av rytmen at du glømmer innholdet, hva er det egentlig det handler om, hva er det som skjer? Oversatte helt til side 371, til Kalender Röd Levande av is.
Et eksempel fra mörker mörka mörkt kristaller:
Påske gule honning jubel
Gule nesten stigende blad
Lys ved kylling pipet gapa
Jubel løfter hjertet blad
Det fins ikke ondt i fjellet
Kylling svake pipet gapa
Brun oliven i fjellet blad
Høne moder mørke gapa
Rødbein krafs i sola blad
Det fins ikke ondt i fjellet

3 kommentarer:

 1. Marja Liisa2.4.06

  Jo, Marja Liisa tar på seg oppdraget med fulleste alvor å skaffe fram et eksemplar av "Blomman och människobenet" av Ann Jäderlund. Marja skrives med en j! Hjertlig hilsen Marja Liisa

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Å, tusen takk! Penger overføres etter den 12. pga at forrige lønning blei invistert i aksjer....
  Marja Liisa, en sann venn i nøden!

  SvarSlett