søndag, mars 12, 2006

Nordnorsken

På kunstkritikk.no finner du omtale av årets Nordnorsken. Datra til Unni, Liv Ragnhild Kjellmann, fikk pris for sin video Louis V.
(Unni, det er hun som har laga den sia med seks samiske kunstnere, som jeg nevnte i en tidligere post.)

7 kommentarer:

 1. Kom plutselig til å tenke på noe som gjør meg urovekkende indignert. Hvor mange samer er egentlig opptatt av kulturen og språket til oss Bærumsfruer? Neppe særlig mange. Hilsen Jorunn, på vegne av vanvittig mange.

  SvarSlett
 2. Ja, nå bor jo Norges mest kjente (samiske) sjaman, Ailo Gaup, på Hovseter da, og det er jo nesten Bærum. Tipper det er en del Bærumsfruer innom han på sjamankurs. Da blir det nok fruktbare møter mellom de to kulturene...
  Sto i Klassekampen på lørdag at han har kurs på Samisk hus i Oslo nå, men ser ikke sånn ut på hjemmesia dems da. Se her http://www.samiskhus-oslo.no/index.php
  Men mener du egentlig? For samane lærer jo språket og kulturen til Bærumsfruer & co enten de vil det eller ikke. Er du du bekymra for om de egentlig er opptatt av det eller om de bare later som?

  SvarSlett
 3. Jeg er vel egentlig engstelig for svært mye for tiden, bl.a. for at sjamanene egentlig er ute etter kontantene våre under dekke av at de skal lære oss å Joike eller heale livssmerten. Det virker som offentligheten nå om dagen totalt overser oss praktiserende heterofile i rekkehus, med rent rulleblad og ordnet økonomi. Drar til Stockholm i morgen. Ha en fin Askeonsdag og ta ikke fasten alt for bokstavelig, da :-]

  SvarSlett
 4. Ja men - hvem skal jeg snakke med her inne når du drar da jorsol....

  SvarSlett
 5. Dette er nytt for meg, denne måten å kommunisere på, men tusen takk for at du har lagt ut linker til både mine sider og min datters. Det er jo ellers litt trist at man ennå ikke kan snakke om det samiske uten at noen får dårlige vibrasjoner.. Jeg skulle gjerne ha lært mer om den samiske kulturen, som en berikelse for sjela.

  SvarSlett
 6. Enig med deg unnik :-) Jeg bare töyser på bloggen. Selv vet alt for lite om den samiske kulturen. Det er synd og skam. På denne linken finner du iallfal mat med utgangspunkt i det man finner på vidda. www.nordlysmat.no.

  SvarSlett
 7. Unni, du kan være stolt av både deg selv og datra di!

  Ang. det samiske; jeg har jo erfaringer fra min egen nordnorske gren av familen at for mye prat om det samiske blir ubehagelig (for enkelte, nevner ikke navn...). Derfor desto viktigere å si det, si det, si det. Etterhvert så mykner folk litt. Spøker litt med mutter om atte skal hu ikke sy seg kofte snart. Det trur jeg hu hadde kledd (selv om hu ikke har en dråpe sameblod i seg).
  Min niese på 11 fra Drammen har visst valg å ta samisk som 2. eller er det 3.språk så detta pratet må ha gjort no bortover. Vent litt... må oppdatere info ang hva det eg. blei til med det der...
  Men det er ikke bare Bærumsfruer som er "redd" samane. På jobben er jeg den eneste på min avdeling som definitivt er for et tydelig innslag av den samiske kulturen i læreplanen. Nå er vel alle de nye læreplanene snart vedtatt. Da får vi se om Mor Norge har erkjent at hun er halv samisk.... (Nå for tiden er hun vel alt mulig. PLURABELLA! Men samisk har hun vært i noen tusen år da.)

  SvarSlett