søndag, mars 19, 2006

PLURABELLAfotball!?!

Stenersen
Weltsprache Fussball – Fotball, et verdensspråk
4. mars – 15. april 2006

Nei, tenkte vi, ikke fotball. Fotball er kjedelig. Supportere med vikinghjelm og flagget malt i ansiktet, keepere som kaster seg hit, så dit for å forsvare det lille buret sitt, kyssing av gigantiske pokaler utdelt av presidenter og prinsesser. Når jeg hører ordet fotball blir jeg alltid litt kvalm. Jeg hører suset av lørdagenes tippekamp på tv, den spesielle lyden, lett kvalmende. Vi var der for å se den cubanske utstillingen i kjelleren. Men okey, vi kunne jo svinge innom.
Magnum-fotografer. Bilder fra mange steder i verden. Det hverdagslige. En ball på ei strand, i en skolegård, i en hage, barn, jenter, gamle, Marilyn Monroe, vi skimter så vidt en treningsbane i forgrunnen for et stor industriområde, gråvær, grus, plakater av nattverden og av fotballlaget side om side, under sitter en desillusjonert(?) latinamerikansk indianer. Mennesker. Overalt i verden. Hindier som vasker seg i Ganges, en leker seg men en fotball på avsatsen over vannet. Mennesker og så en liten rutete ball.
La oss si at vi likte utstillingen, tross våre fordommer mot fotball. En Phaidon-bok med alle bildene, men det er bedre å se dem i stort, da ser du fotografimediets skjønnhet.
Håper bildene fra verdensmesterskapet i fotball 2006 i Tyskland blir like vakre. De ligger dårlig an.... Hørt at de driver av å bygger opp svære bordeller for å betjene all fotballfansen som kommer tilreisende. Halvfulle og helfulle mannfolk med flagget malt i ansiktet som roper, skriker, slåss, knuller horer.....
Utstillingen er en verdensomspennende turné arrangert av Goethe-Institut som vises i forbindelse med nettopp verdensmesterskapet i fotball 2006 i Tyskland. Se den lekre vm-maskotten her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar