fredag, juli 07, 2006

leftovers no 9


Leftovers er de som bor i byen Leftover. Tiden er et godt stykke inn i fremtiden. Det er nesten ingen folk igjen i verden. Leftover er en særdeles stille og rolig by. Det skjer aldri noe der. Det bor bare én jente der, Missy. En dronning og hennes gemal bor i den ene skyskraperen. En del enslige menn og massevis av krabber bor der. Snell er også muligens kvinne. Kvinnene er nesten utdødd. Mennene er litt flere, men på god vei til å dø ut de også. Slik som Isabelle Attané diskuterer som mulig scenario i en artikkel i helgens Le Monde diplomatique, "De foretrekker sønner". I hvertfall avslutter hun med å sitere fra en bok av Amin Maalouf: "Hvis menn og kvinner i morgen kunne på en enkel måte bestemme deres barns kjønn, ville enkelte mennesker bare velge gutter. De ville da slutte å reprodusere seg og ville til slutt forsvinne. Dyrkingen av hannkjønnet er et lyte ved dagens samfunn, men vil bli et kollektivt selvmord". Da vil man være vitne til en "selvutslettelse av kvinnefiendtlig befolkninger."
leftovers foregår på tampen av et slikt verdensomspennende selvmord. Alt foregår fredelig og uten stor dramatikk.

Det er mulig leftovers ikke har det samme publikumspotensiale som denne tegneserien på nettet: Shooting War. Den foregår også i fremtiden, i 2011. ".. et satirisk bombardement av "krigen mot terror", men diskuterer også nyhetsformidlingens kår når alle skal blogge....."

leftovers foregår etter at alle krigene er slutt. Det er svært lite til og med å blogge om i Leftover. De har slutta med det der.
Krigen er alle tings mor, sier noen. Når det ikke er flere mødre igjen = heller ingen krig. Ja, for da er det ikke folk igjen.

Se ellers en interessant(?) diskusjon som går på på kunstkritikk.no nå. Diskusjonen dreier seg om det er interessant å diskutere det at en kunstutstilling (helt tilfeldig) viser 90% menn - 10% kvinner.

7 kommentarer:

 1. De virker underlige og interessante de leftovers-ene dine. Jeg er ikke så inne i tegneserieverden, men jeg skal sette meg med noe godt å drikke foran pc-en å lese de under ett en dag :-} Gleder meg.

  SvarSlett
 2. Tja, ligger det en dypere mening bak, så har jeeg ikke funnet det ennå.. Leste et av innleggene under kunstkritikk, men det var om sofakunst og figurativ kunst.. er det det dagens studenter er opptatt av? En dag i Tate galleri eller var det British museum, i den klassiske sonen ville ha kurert dem forlengst. Vil man lage bilder som passer til sofaen??? Jeg tror jeg dåner. Kanskje du er inne på en vri med dine pute-bilder..

  SvarSlett
 3. Å ja.

  Debatten jeg har lenket til er den med overskrift "Spastisk kunst i sjokoladefabrikken".

  Kanskje man kan lage sofaen og kunsten som ett verk? Kanskje jeg skal lage en sofa som passer til kunsten min? For da kan ikke folk klage på at kunsten ikke passer til sofaen. For sofaen står jo der og passer.
  Franz West er en kunstner jeg har likt når jeg har støtt på han; stoler i foredragsalen på Dokumenta X. Store sofaer på taket på Dia Art Center i New York, du vil bare bli sittende når du en gang har satt deg. En Franz West-utstilling jeg var på, der måtte/kunne man legge seg på en sofa for å se på skulpturene hans, en sofa han hadde laget altså. Det sto på en lapp at det beste var å betrakte skulpturene liggende på den sofaen. Kjempedeilig!

  Ang leftovers; det er en endetid-fortelling, men i motsetning til de fleste endetidsfortellinger hvor det er pang, kræsj, ild og svovel, så går det veldig fredelig og udramatisk for seg her, nesten så de ikke merker det, de går bare rundt og gjør vanlige ting eller nesten ingenting, nesten litt paradisisk fredelig, men også litt hemmet, de må jo alle gå til psykologen, sikkert for at de skal holde seg rolige og ikke skrike opp om noe; det gjør de ikke heller.

  SvarSlett
 4. Nå har du sjansen til å få trukket om sofaen som du har planlagt en tid.. Så passer både sofaen og hatten, det må jo være genialt.. får ta en titt på debatten senere, nå er jeg bare trett etter en fantastisk teltur til Nesodden.

  SvarSlett
 5. Aha, så det ble telttur på Nesoddeen i steden for Polen eller Finnmark!

  Det er mulig jeg skal ta meg sammen og gjøre noe i sofa-saken snart. Skulle kanskje kjøpt den sofaen på Lauritz likevel.

  SvarSlett
 6. Nina, Leftoversene dine er egenartede. Nå har jeg sett og lest alle du har lagt ut og har nå fått litt forståelse for stemningen. Den er virkelig underlig. Ingen melankolsk fortvilelse, men litt likegyldig nedstemt…en form for skjørhet i samtalene. Har aldri no’ sett lignende. Verken tankene eller kommunikasjonene er forutsigbare. Tegningen dine er utykksfulle, nydelige og forholdsvis absurde. Jeg synes jo også de er humoristiske på en lavmælt måte. Tegneserie må jo være en unik mulighet for deg til å kombinere tekst å bilde…og din absurde fantasi! Keep on ;-)

  SvarSlett
 7. Tusen takk for at dere leser... og ser.

  SvarSlett