torsdag, mai 18, 2006

gå på biblå å lån

POESI.
Fordi Norsk Kulturråd foreslår å halvere innkjøp av diktsamlinger til norske bibliotek. Det skriver Klassekampen den 16. mai, og de (Nils-Øivind Haagensen) skriver at styrelederen i Nordnorsk Forfatterlag har oppfordret sine forfattere til å låne lyrikk på bibliotkene. Antagelig for å få opp utlånstalla.
Vi kan vel gå og låne litt lyrikk vi andre også?
Jeg var ram til å låne poesi for et år siden. Da jeg var arbeidsledig og satt og skreiv. Men så tenkte jeg at hva er detta for masochist-greier. Skrive poesi: ingen leser den, ingen kjøper den, ingen bryr seg om den, alle vil bli kvittn. Så jeg begynte å tenke mer på prosa.... (og penger, hvordan skaffer folk seg penger? Jeg vil ha mere penger.)
Men okey, i dag var jeg en tur oppe hos Elsa på skolebiblioteket og lånte med meg en bunke poesi. (Det er vel en annen pengesekk for skolebibliotekene, men skitt au.)
Arne Ruste, "Hundedraumar", leste jeg på toget hjem.
Så er det fire bøker jeg har lest før. Ofte blir det de samme bøkene og navna man drar ut av hylla.... Disse blir altså om igjen: Ellen Einan, "nattbarn", Pedro Carmona-Alvarez, "Helter", Hanne Bramnes, "Revolusjonselegier", Torunn Borge, "Dette intervallet".
Og to jeg ikke har lest før: Mina Loy, "Engelsk kjøter", og Muhammad al-Maghout, "Gleden er ikke mitt yrke". Den siste er oversatt av Walid al-Kubaisi som leste på samme Volapük-arrangement som Jorunn litt tidligere i vår. Se her.
al-Maghout regnes som en av Syrias store poeter og dramatikkere. Han døde mandag 3. april i år. Det kom i den anledning en litt uventet kondolanse fra Washington....
Jeg fikk veldig lyst til å lese boka da al-Kubaisi leste fra den på Volapük. Nå skal jeg lese den.
Lenge siden du har lånt en lyrikksamling fra biblå eller?

18 kommentarer:

 1. Skal ta utfordringa, men kor blir det av din produksjon, nå har du sjansen til å publisere noe på eget område. Skulle gjerne sett historien fra Riddu riddu på bloggen...

  SvarSlett
 2. Hm. Vi får se...

  SvarSlett
 3. Neimen ikke bra å halvere innkjøpene. Sikkert flere som bør låne poesi på Bærum folkebibliotek. Men hva med å stjæle? Fint du linket til en av de viktigste happeningene så langt i 200terningkast6. Joa Nina...legg ut historien :))) Jeg har sendt historien om den hypomane damen til et blad: www.psykiskhelse.no
  Håper det kommer på trykk, men det blikke penger av sånt, men bladet blir i alle fall kjøpt inn av de fleste bibliotek. Og hvis du blir arbeidsledig en gang til, vil jo det være en kulturell gevinst for både poesien og samene :-) Ren og skjær samfunnsnytte! Hva synes om dette resonnementet? (måtte bruke ordbok på det siste ordet før ?) God natt :-)

  SvarSlett
 4. Tenker du på å stjæle poesi fra biblå? For at da må dem kjøpe inn nytt? Å stjæle faller meg liksom ikke inn..... Trukke dem kommer til å kjøpe no mer av den grunn.

  Biblå er i det hele et dårlig alternativ for meg nå som jeg er i full jobb utti huttiheita. Jeg får aldri levert bøkene tilbake. Sist kosta det meg 100 kr.

  Legge ut en novelle her? Blikke det litt for langt a?

  SvarSlett
 5. Anonym22.5.06

  Kan d ikke legge en link der med adresse til novellen da?? Du er jo så flink med sånt. Og ja, jeg låner poesi både titt og ofte. Sist lånte jeg Odas elementales av Pablo Neruda i Sandvika (skal levere den tilbake idag) og da skal jeg spørre etter al-Maghout, for jeg fikk også veldig lyst til å lese ham etter Volapük, men hadde glemt hva han het. Heldigvis kjenner jeg ei dame med klisterhjerne som har blogg

  SvarSlett
 6. He-he. Jeg har ikke klisterhjerne. Jeg har internett!

  Kanskje jeg skal lage meg en blogg til da, med bare tekster, og som jeg kan linke til her.
  Har tenkt jeg skulle lage et slags nettsted, men det blir liksom aldri no av.

  SvarSlett
 7. Hvorfor har ikke du bilde av deg på comments? Falsk beskjedenhet? Ekte beskjedenhet finnes jo som kjent ikke :)

  SvarSlett
 8. Jeg tenkte man kunne stjele (har bestemt meg for å skrive pent bokmål...på grensen til riksmål heretter...altså ikke stjæle (som Per))poesi sånn at de stadig må kjøpe inn nye diktsamlinger på bibliotekene. Lyrisk tanke? Vi bare presisere at jeg vanligvis ikke stjeler...men gjør unntak hvis det går til et godt formål.

  SvarSlett
 9. Lånte fire diktsamlinger! Det er vel en god begynnelse. Har ikke bøkene her men det var en pakistansk, en arabisk, en norsk og en samisk, den samiske var kjempesøt- om det å gifte seg og få barn, nydellige så hverdagsbetraktninger, tatt på kornet. Skal finne navnet etterhvert. Ellers var det Rudolf Nilsen, men det ble litt for sært.. de to andre var norske oversettelser med en litt uvanlig vinkel. Poesi er gode bilder!

  SvarSlett
 10. Anonym24.5.06

  Poesi kan godt være smågodt... Skulle gjerne hatt navnet på den samiske poeten din, unnik.

  SvarSlett
 11. Anonym24.5.06

  og Jorunn...I stedet for å stjele/stjæle kan vi kanskje heller gå for en låneterror-aksjon på biblå? Samlet og i flokk, så de ser at antall lån har økt vesentlig i år 2006 sammenlignet med hele forrige århundre. Har du hørt om ping? Vi kan jo starte en ping-låne-aksjon. Ut og inn. Ut og inn. Ut og inn.

  SvarSlett
 12. Så gøy at vi har fått i gang en liten aksjon i vår egne krets.
  Jeg tror jeg må spre oppfordringen til flere....

  SvarSlett
 13. Og så håper jeg at de jeg har sendt til nå SVARER PÅ BLOGGEN, ikke til meg privat.....

  SvarSlett
 14. Dette er jo fantastisk, det kan jo bli noe stort. Den samiske poeten heter Inger-Mari Aikio-Arianaick; med "Fra verden og hit".

  SvarSlett
 15. Jeg har lest på "Gleden er ikke mitt yrke" i dag, al-Maghout, samtidig som "mannen min" på Runescape har hakka gull. Ja, og så tok vi Dragonslayer-questen i dag! Men han er så fattig. Han prøver å få jobba seg opp penger til sin første runepl8body nå. Enda han er lvl 61! Nooob kalles det!
  Men POESIEN:
  Sitat fra "Maskenes høst"
  "Umulig... umulig
  å forestille meg selv som noe annet
  enn en elv i ørkenen
  eller en skute på et hav
  eller... en apekatt i en skog
  plukke moden frukt
  og kaste den på forbipasserendes hoder
  og hoppe leende og klaprende
  fra tre til tre"

  SvarSlett
 16. Anonym26.5.06

  Jeg, en aksjonist! Nå har jeg vært ute og terrorlånt poesi, dere. Fikk bare med fem bøker, i all hast, men det er da en start. Rapport på bloggen min ;-)

  SvarSlett
 17. Savner en norsk poesipodcast, noen som blir med og lager?

  SvarSlett
 18. Høres interessant ut med en podcast. Jeg kan ikke no med lyd, men.
  Opplesninger eller? Interju? Anmeldelser?
  Eneste at jeg er jo helt amatør, en ingen i den verdenen....
  Men m., det er en god idé. Veldig god.

  SvarSlett