søndag, oktober 15, 2006

Å være isbjørn i England

Ja, da er du kanskje død og utstoppet.
make-money-not-art skriver i dag om en utstilling i London, Horniman museum, hvor to folk, Snæbjörnsdottir og Wilson, har fotografert de utstoppede isbjørnene som finnes i England.
(Har litt på følelsen at snøen kommer snart. Jeg holder meg hjemme og gjør hiet klart.)
Utstoppede dyr er på full fart inn igjen, visste du det, etter å ha vært ute veldig lenge. Taxidermistisk skulptur heter det. Så opp på loftet og let fram det gamle møllspiste ekornet.
27 år gamle Polly Morgan er en av de nye kunstnerne i generen. Øyner man et lite oppsving for det bittelille håndverksfaget taksidermist (som man kan gå videre på etter Vg1 Design- og håndverk) i Norge også, tro?
Og har så alt dette noe med Damian Hirst å gjøre?

8 kommentarer:

 1. Kanskje man etter hvert ser det som mer rasjonelt og hensiktsmessig å stoppe ut berømtheter som skal på sokkel? Rent ut sagt billigere enn å meisle dem ut i stein.

  SvarSlett
 2. Anonym20.10.06

  Så på my space'en din at du har en venn som dekorerte dyrekranier og skjeletter. Det var på en måte det motsatte av utstopping, men en slags utfylling av døde dyr likevel. Minnet meg litt om sånne russiske egg med edelsteiner og gull og sånt.

  SvarSlett
 3. De derre MySpace-vennene mine, mye noget groteske saker blandt dem ja. Hun setter glassøyne i skjellettene så det blir en rar blanding av død og levende....
  Det finnes noen utstoppede mennesker. Hun apekvinnen, Julia Pastrana, fins i Historisk museum. De gamle Egypterne var jo opptatt av å bevare liket for evigheten, ikke utstoppet da, men mumifisert, men de hadde statuer i stein, i tilfelle mumien skulle gå i stykker. Stein er nok fortsatt det beste materialet å bli foreviget i. Men du er sikkert ikke den eneste, Jorunn, med slike idéer, så vi får sikkert se det. Jeg tipper at i hvert fall Michael Jackson har planene klare i så måte. Han prøvde i sin tid å få kjøpt Elefantmannen fra British Museum, der han står på formalin, men de ville ikke selge. Formalin er også et alternativ.

  SvarSlett
 4. Anonym21.10.06

  Walt Disney ligger visstnok i en slags fryser og venter på å bli gjenopplivet, så noen prøver å dra'n så langt som tilbake til livet igjen. Når jeg blir død skal jeg bli til jord igjen, håper jeg.

  SvarSlett
 5. Anonym21.10.06

  Vet du forresten hva de gjorde med de døde i Mesopotamia???

  SvarSlett
 6. Nei, jeg vet ikke så mye om det. Dette er hva som står i engelske Wikipedia:
  Archeologists found hundreds of graves in some parts of Mesopotamia. These graves tell us many things about Mesopotamian burial habits. In the city of Ur, most people were buried in family graves under their houses. Children were put in big jars and were taken to the family chapel. Other people were just buried into common city graveyards. A few people were wrapped in mats and carpets. In most graves some belongings of the people were with them, and there were 17 graves with very precious objects in them so it is assumed that these were royal graves.
  I kongegravene var det mange mennesker begravet, antakelig tjenere, og også okser med vogn.
  Vet du noe mer?
  Barn lagt på krukker? Eddik og olje-dressing?

  SvarSlett
 7. Anonym22.10.06

  skakke se bort ifra det, gitt... barn på krukker får fantasien på gli...

  SvarSlett
 8. Et eksempel til på denne ny taksidermistiske grenen av samtidskunsten her.

  SvarSlett