tirsdag, juni 20, 2006

På salmakerverkstedet

eller møbeltapetserer, for det har ikke vært så mye sadelmakeri der i forhold til hva som har foregått av møbeltapetsering, og såkalt bilsalmakeri.
Nå er det jeg som ruler på verkstedet. Den pensjonerte salmakeren har samla bunker av møbelstoffrester til meg og jeg kan bare fråtse i stoffer til kanksje 1000 kr meteren, fordi restene skulle jo egentlig kastes.


Arbeidsbenken ser ut sånn som fatter alltid har pleid å ha den.

Vet ikke helt hvor dette bærer, men jeg legger i vei. Det skal nok handle noe om å lette, fly, å forlate noe, noe som forlater noe. "Take me to the moon" er arbeidstittelen på utstillingen (som åpner 22. juli).

Dette bildet kom til å bli en drage (kite) i seg seg og med smådrager (de små lappene) svevende over en uendelighet av middelaldersk fintfolk på ridetur i skogen (motivet i møbelstoffet som jeg har strekt opp på ramma her).

Disse halvkulene som jeg først syr, for deretter å sy sammen til kuler, har en tendens til å gjøre seg som hatter. Det er meg i rødt og fatter i blått, hvis noen skulle være i tvil.

På vei hjem til Oslo igjen etter helga, stoppet jeg hos mutter og fikk jammen henne til å passe i hatten også.
Disse over-the-top hattene. Det er noe med G. Stein og Alice B. Toklaas som murker i bakhodet mitt. Et bilde jeg så engang hvor de to damene er Italia, Fiesole tror jeg det var, og klærne deres er så stygge, hattene så stygge. Gertrude var rik, så det hadde ikke noe med penger å gjøre. Bildet her minner om det bilde jeg så en gang.
Fra denne siden kan du foresten lese hele hennes diktsamling "Tender Buttons" fra 1914.

5 kommentarer:

 1. Men hva er egentlig et sadelmakeri? Handler det om å lage saler til hester? Drev faren din med det? Kult
  Jeg kunne selvsagt undersøkt på egen hånd for ikke å blottlegge min uvitenhet? Men jeg synes det er greit du vet det...sånn at du ikke blir overrasket over min kunnskapsløshet over gamle håndverkstradisjoner.
  Det er så gøy å følge med i prosessen. Skal bli sååå moro å se ferdig utstilling.

  SvarSlett
 2. Joda, salmaker er sadelmaker. Fatter lærte en gang i tida å lage saler, reparere saler, og lage seletøy til hest, for ridning eller trav.
  Det er vel ingen som lager saler for hånd lenger, skulle jeg til å si, men så fant jeg f.eks. en dame på Torpo som gjør det. Mette Flage. Fins sikkert flere, men mye av hesteutstyret blir laget på fabrikker eller større verksteder.
  Fatter har sydd masse hestedekkener, og hatt endel reparasjon av hesteutstyr.
  Bilen er våre dagers hest, så da ble det mye bilsalmakeri isteden.
  Det går fortsatt an å utdanne seg til salmaker. Se læreplanen her. I innledningen til denne læreplanen står det en liten historikk over salmakerfaget. "I Norge omtales salmakerfaget første gang i Magnus Lagabøtes bylovsordning fra 1276. Gjennom middelalderen var produksjon av hestesadeler salmakerens viktigste oppgave. ", osv..
  Nå er det reform på gang i skolen, så da blir salmakerfaget flyttet over til design- og håndverksløpet.
  I Oslo fins det et salmaker og møbeltapetsererlaug....., så de to fagene blir veldig ofte kombinert.
  (Dette blei litt morro når jeg gikk inn for å finne ut litt mer for meg selv også.)

  SvarSlett
 3. Det var informativt. Du er heldig som får tilgang til et veletablert verksted og kjempegøy at far din synes det er moro og. Håper jeg får sett utstillingen, vet ikke helt hvor jeg er når den 22. opprinner. Hvor lenge vil utstillingen stå?

  SvarSlett
 4. Utstillingen er ferdig 14. august. Slutt akkurat før skolen begynner igjen.

  Nå har jeg fått en ny idé: jeg skal få fatter til å lære meg litt grunnleggende møbeltapetsering. Det kom jeg på da det gikk opp for meg at salmaker og møbeltapetserer er noen av de håndverksfaga som design og håndverk leder fram mot. Hvis jeg skulle komme til å undervise på det kurset kunne det vært gøy å gjort noe enkel møbeltapetsering med elevene.

  SvarSlett
 5. Applikasjon, det var noe vi dreiv med på 70-tallet. Dragebildet mitt er en applikasjon.
  Fant en morsom applikasjon av Christian Holstad "The Brain Quilt" her. Den skal være med på en utstilling som heter The Triumph of Painting på Saatchi galleriet.

  SvarSlett