lørdag, april 29, 2006

Ullershov gård i Nes


Den store lyse flekken i gresset har engang vært en dam og skal med tid og stunder igjen bli en dam, en frosk og salamanderdam, på Ullershov gård i Nes, Romerike. Vi hadde bestilt oss lunsj der i går. Inger Johanne Ødegård, som driver gården økologisk sammen med sin mann arkitekt Per Ødegård, er bekymret for frosken og salamanderen som holder på å dø ut fordi alt blir drenert og ingen dam og pytt får stå. På nabogården har de salamander i en dam. Det har de oppe på Lund hos Marianne også. Marianne som tok initiativ til denne hyggelige dagen på landet.
Vi var fem til lunsj og Inger Johanne hadde dekket på kjøkkenet til oss. Her holder hun på å sette fram. Dennis ved bordet og Asti-Sjanett ved grua. Alt hjemmelaget. Brød, hengt ost, fjellørret, salat med farger i. Gul - ringblomst, blå - linblomst, rød - etasjeblomst eller Monarda. Inger Johanne dyrker alle urtene selv, økologisk. Og hun bruker naturens egen måte å så på: lar plantene frø seg selv eller drysser frø på bakken om høsten, dekker med løv og så kommer det og hun får planter som er herdet og passer til stedets klima. Litt om Ullershov og matstellet der kan du finne i boka "Smak av Romerike" av Ola Einbu og Øystein Søbye( fotogr.).
Dette bildet er etter at vi hadde spist.... Jeg hadde spart meg, ikke spist frokost, så da vi satte igang inntaket var det bare mat og smak å tenke på. Astri-Sjanett, Marianne og Anne-Marit. Mm-, å-. Tyttebærdressingen! Saft av rips og åkermynte...
Inger Johannes "bibel": Ole Højrup, "Landbokvinnen. Rok og kærne - grovbrød og vadmel", utg. av Nationalmuseet i Danmark. "En skildring av kvindernes daglige arbejde med at holde hus og skaffef familien føde og klæder innen industrialismen satte inn."

Omvisning ute. Vi har jo vært her før. Inger Johanne peker ut hver lille busk og stilk: dette er en kaprifol med røde blomster, sier hun. Her kommer det narcisser, så iris og peon og til slutt floks. I andre etasje av huset har hun tekstilsamlingen sin.

1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett