lørdag, april 01, 2006

en gruppe mannlige test-frosker

Amolops tormotus
Frosk som kommuniserer med ultralyd. Delfiner og flaggermus gjør det, men dette er det første oppdagete tilfellet av et ikke-pattedyr som lager ultralydsignaler. Se The Animal Communication Project.
A-magasinet, nr 13, papirutg., melder at Nature skriver at ultralyd-kvekkingen til denne sjeldne kinesiske frosken, Amolops tormotus, ble tatt opp på bånd og spilt av for en gruppe mannlige test-frosker. Det var nok herpetolog jeg skulle blitt alikevel.

Fra spøk til alvor; over hele verden ser man at amfibiene blir færre, en tredjedel av artene er truet av utryddelse. Årsakene kan være ødeleggelse av habitaten, klimaendringer, sykdom, innføring av fremmede arter. Innføringen av aga-padda i Australia er et eksempel. Den har bredt seg UT, men spist opp sjeldne froske og slangearter på sin vei. Det er harde tider, froskebror!

4 kommentarer:

 1. Du kjenner selvsagt verdens mest berømte Haiku dikt:

  En gammel dam
  En frosk hopper
  Plask!

  av Matsuo Basho, skrevet i annen halvdel av 1600-tallet.

  SvarSlett
 2. Har hørt det, men takk for påminnelsen. Her er det på engelsk. Vanskelig det der med oversettelse....

  At the ancient pond
  a frog plunges into
  the sound of water

  SvarSlett
 3. Ja, oversettelse og tolkning er et eget fagområde det. Mimesis på gresk ble til translation på romersk. Ikke ble bare ordet oversatt, men det skiftet også betydning. Fra Mimesis som var etterligning av naturen, til transilation ble mer etterligning av andre tekster. (Slik forsto jeg min litteraturvitenskapelige & eminente lærer Leif Høghaug.) Sånn slentrer historien fremover med begrepene på slep. Ingenting har noen gang vært som før...

  SvarSlett
 4. Ojsann nå glemte jeg å kommentere de grønne mannepumpene. Skikkelig fine de. Her er det mange gode programmer. Virkelig!: http://www.nrk.no/lesekunst/

  SvarSlett